• Blog
  •  
  • Predaj zadĺžených a problémových nehnuteľností.

Predaj zadĺžených a problémových nehnuteľností.

Na trhu nehnuteľností sa mnohokrát objavia na predaj nehnuteľnoti, ktoré sú zadĺžene, problémové alebo aj kombinácia oboch a patria sem:

Nehnuteľnosti, na ktorých viaznú splatné dlhy, záväzky, resp. iné povinnosť, sú ohrozené dobrovoľnou dražbou, exekúciou a patria sem:

nehnuteľnosti zaťažené exekučnými záložnými právami, daňovými záložnými právami, sudcovskými záložnými právami, prípadne inými zákonnými záložnými právami, ktoré vznikajú zo zákona a služia na zabezpečenie  splatných pohľadávok, s výnimkou zákonného záložného práva, ktoré vznika podľa §15 zákona č. 182/1993 Z. z.  a to v prípade, že na platbách spojených s užívaním bytu, resp. na vyučtovaní týchto platieb spojených s užívaním bytu neviaznu  žiadne splatné dlhy,

ďalej sem môžeme zaradiť zmluvné záložné práva, ktoré zabezpečujú pohľadávky veriteľov, ktoré sa stali  z dôvodu neplnenia záväzku dlžníka splatnými, t.z. prislo zo strany veriteľa k vyhláseniu predčasnej splatnosti  ako aj k prípadnému výkonu záložného práva dobrovoľnou dražbou, priamym predajom, verejnou obchodnoou súťažou...................,

taktiež sem môžeme zaradiť  nehnuteľnosti  zaťažené vecnými bremenami, nájomnými právami, osobnými záväzkami, rôznymi zmluvnými vzťahmi a povinnosťami  voči tretí osobám, taktiež  nehnuteľnoti  s neodkladnými opatreniami zo súdu, konkurzné konania, poznámky o prebiehajúcich súdnych koanniach,....

 

Nehnuteľnosti s problematickou vlastníckou štruktúrou:

jedná sa o nehnuteľnosti po rozvode v  bezpodielovom spoluvlastníctve manželov (BSM), pričom po rozvode neprišlo k vyporiadaniu BSM, resp. keď aj prišlo,tak jeden z manželov nechce predať, blokuje predaj alebo na druhej strane chce veľmi rýchlo predať svoj podiel, obdobne sem môžeme zaradiť aj nehnuteľnosti v podielovom spoluvlastníctve, kde niektorý spoluvlastník  nechce predať, blokuje predaj alebo chce veľmi rýchlo predať, prípadne sem môžeme zaradiť aj situáciu keď nehnuteľnosť nie je možné predať ako celok  napríklad z dôvodu, že podielový spoluvlastník je maloletý, neznámy, nezvestný, umrel,....

 

Nehnuteľnosti, pri ktorých skutkový stav nie je v súlade s katastrálnym:

ide o nehnuteľnosti nezapísané v katastri nehnuteľností, resp. zapísané len čiastočne, môže sa jednať o legálnu, neoprávnenú alebo čiernu stavbu, taktiež nehnuteľnosti postavené čiastočne alebo úplne na nevysporiadanom pozemku,  nehnuteľnosť kde vlastník stavby nie je vlastníkom prilahlého pozemku a úprav práv a povinností vlastníka stavby k pozemku nie je upravená a je problematická.

 

Predaj problémovej nehnuteľnosti  nie je jednoduchý, je však riešiteľný aj bez odbornej pomoci, ale bez odborných skúseností je to beh na dlhú trať, ktorá v konenčnom výsledku môže vyjsť drahšie ako s odborníkom. V prípade ak sa vlastník/vlastníci obrátia na odborníka akou je naša realitná kancelária zaoberajúca sa takouto činnosťou, tak vysvetlíme klientom, že existujú dva varianty riešenia, každý má svoje výhody aj nevýhody.

 

PRIAMY VÝKUP NEHNUTEĽNOSTÍ

sa v praxi pomerne častou využíva, predovšetkým však v prípadoch ak je na nehnuteľnostiach len dlh (je to pomerne rýchlo riešiteľné), mnoho realitných kancelárii, investorov, resp. obchodníkov s nehnuteľnosťami tento spôsob preferuje, podavajú ho ako obchod WIN - WIN, to znamená, že každá strana vyhráva a obe zmluvné strany sú spokojné, nie je to až tak celkom pravda, nakoľko s následným predajom sú spojené daľšie administratívne, registračné, poplatkové ale predošetkým daňové povinnosti, mnohkrát aj odvodové povinnosti do zdravotnej poisťovne, ktoré treba pretransformovať do výkupnej ceny, aby mohol byť na konci vygenerovaný služný zisk. Na jednej strane je výhodou možnosť dostať  sa k finančným zdrojom pomerne rýchlo, táto výhoda je však na druhej strane vykúpená nevýhodou, ktorou je skutočnosť, že výkupná  cena je výrazne nižšia ako reálna trhová za ktorú ba sa nehn uteľnosť po ozdravení predala.  Priamy výkup realizujeme aj my, preferujeme však pred ním ozdravenie nehnuteľnosti z našej strany a následné sprostredkovanie predaja.

 

OZDRAVENIE A SPROSTREDKOVANIE PREDAJA

v praxi sa využíva menej, služba spočíva v tom, že naša realitná kancelária v prípade potreby z vlastných finančných zdrojov nehnuteľnosť ozdraví,  to znamená urobí sa konsolidácia  všetkýh  dlhov, ktoré zaťažujú nehnuteľnosť a vznikne jeden dlh. Ak to situácia vyžaduje, tak z vlastných  zdrojov odkúpime  spoluvlastnícky podiel problémového spoluvlastníka, taktiež v prípade nezrovnalostí  ak skutkový a užívací stav, ktorý sa sa domnelo užíva, resp. domnelo vlastní nesúhlasí s právnym stavom zapísaným  v katastri nehnuteľností, tak  vykonáme všetky právne úkony a opatrenia, aby tento stav  bol aj právnym stavom  zapísaným v katastri nehnuteľností (patrí sem legalizácia a zápisy stavieb do katastra nehnuteľností, geometrické plány,  usporiadanie pozemkov, zastupovanie  v súdnom, stavebnom, katastrálnom, resp. v inom potrebnom konaní pred príslušným orgánom štátnej správy).

Zastávame názor a zároveveň je to aj výhoda tejto služby, že takéto riešenie predaja problémovej nehnuteľnosti sa viac približuje k obchodu WIN -WIN, aby obe strany boli čo najviac spokojné a v rámci  možností snažíme, aby bol výťažok z predaja čo najvyšší, nakoľko klienti našej realitnej kancelárie platia len za služby, ktoré využijú, na druhej strane je nevýhodou, že výsledok nie je okamžitý.

 

AKO TO FUNGUJE

Kontaktujte nás a dohodnite si stretnutie – sme finančne silná realitná kancleária s vlastnými fiannčnými zdrojmi, máme dlhoročné skúsenosti, v praxi sme zatiaľ vyriešili všetko a skutočne vyriešime akýkoľvek problém. Na stretnutí zodpovieme na všetky vaše otázky, v prípade ak vás nepresvedčíme a rozhodnete  sa s nami nespolupracovať, tak akékoľvek poradenstvo na stretnutí je pre vás z našej strany bezplatné, stretnutím  s nami môže skutočne len získať.

 

KONTAKTUJTE NÁS:

Horváth Tibor – 0905 299 352

Mgr. Horváthová Marta – 0918 818 131

facebook stránka: Reality férovo

E-mail: info@realityferovo.sk